طرز تهیه گوشت و لوبیا اصفهانی

گوشت و لوبیا غذایی سنتی است که از دیرباز در شهر‌های اصفهان و کاشان طبخ می شود. به طور سنتی این غذا را در دیگ مسی تهیه می کردند، اما شما از هر نوع قابلمه ‌ای برای این منظور می ‌توانید استفاده کنید.


گوشت لوبیا غذای اصیل و محلی کاشان و اصفهان می باشد، گوشت و لوبیا در کاشان که پایه اصلی نذری ‌ها در مراسم مذهبی، در این شهر است. اگر در ماه ‌هایی مثل محرم یا صفر به این شهر بروید احتمال این که بتوانید این غذای محلی نذری را بخورید بسیار زیاد است. گوشت لوبیا کاشانی شبیه همان آبگوشت است با این تفاوت که با لوبیا سفید تهیه می شود.

اگر گوشت لوبیا را امتحان کردید و به لیست غذاهای محبوبتان اضافه خواهد شد با دستورهای زیر می توانید گوشت ولوبیا را به راحتی در خانه تهیه کنید.

مواد لازم برای گوشت و لوبیای اصفهانی :

گوشت گوسفندی 250 گرم
لوبیا سفید 1 لیوان
سبزی شامل تره و جعفری و شنبلیله 500 – 700 گرم
برنج 1/2 پیمانه
پیاز 1 عدد
نمک و فلفل و زردچوبه به میزان لازم
سیب زمینی متوسط 1 عدد

طرز تهیه گوشت و لوبیا اصفهانی :

برای طرز تهیه گوشت و لوبیای اصفهانی، ابتدا لوبیاها را از شب قبل خیس کنید، سپس پیاز را نگینی خرد کنید و با کمی روغن تفت بدهید سپس گوشت را اضافه کنید و آن را با پیازها تفت بدهید سپس لوبیاها را هم اضافه کنید و روی آن آب بریزید و اجازه بدهید بجوشد زمانی که جوشید کف روی آن را بگیرید و در قابلمه را بگذارید و اجازه بدهید با هم بپزند، زمانی که لوبیاها پخت تا حدی که راحت با دست له شوند. در این هنگام برنج و سیب زمینی پوست گرفته شده و سبزی ها را اضافه کنید سپس مقداری نمک و زردچوبه و فلفل به آن اضافه کنید و اجازه بدهید همه ی مواد با هم خوب بپزند.

زمانی که پخت دنبه آن را بکوبید و سپس آبگوشت را به آن اضافه کنید به صورتی که داخل قابلمه آبی نباشد همه ی مواد را با هم خوب بکوبید از گوشتکوب برقی استفاده نکنید زیرا کوبیدن با گوشتکوب برقی آن را خوشمزه نمی کند و سبزی ها اطراف تیغه ی آن می چرخد.

طرز تهیه گوشت و لوبیا کاشانی

گوشت لوبیا کاشانی,طرز تهیه گوشت و لوبیا
طرز پخت گوشت و لوبیا کاشانی

مواد لازم برای گوشت لوبیا کاشانی برای پنج نفر :

گوشت گوسفندی با دنبه 300-500 گرم
لوبیا سفید 300 گرم
پیاز بزرگ یک عدد
نمک و فلفل و دارچین به میزان لازم

طرز تهیه گوشت لوبیا کاشانی :

برای پخت گوشت و لوبیا، باید لوبیاها را از شب قبل خیس کنید و آب آن را عوض کنید. سپس گوشت را هم بشویید. لوبیا و گوشت را درون قابلمه بریزید و یک عدد پیاز را نگینی خرد کنید و به آن ها اضافه کنید و بعد روی آن ها آب بریزید و اجازه بدهید تا کامل بپزد.

زمانی که در مراحل پایانی بود به آن نمک و فلفل زردچوبه بزنید تا به خورد گوشت و لوبیا برود و کاملا مزه دار شود.

و در پایان دارچین را به آن اضافه کنید تا طعم آن درون غذا حفظ شود.

و مانند آبگوشت آب آن را جدا و لوبیاها را بکوبید و با نان و سبزی و ترشی میل کنید.

بعضی ها گوشت و لوبیای کاشانی را نمی کوبند و با شوید پلو میل می کنند.

گوشت و لوبیا,طرز تهیه گوشت و لوبیا
طرز تهیه گوشت و لوبیا اصفهانی

نکاتی برای پخت گوشت و لوبیا :

• برای کش دار شدن گوشت و لوبیا نیازی به سیب زمینی یا برنج نیست می توانید این دو را حذف کنید فقط باید خیلی خوب بپزد هرچه بیشتر بپزد کشدارتر و خوشمزه تر می شود به همین علت می توانید از زودپز استفاده کنید تا کاملا مغز پخت و جا افتاده شود. می توانید نمک و فلفل و زردچوبه را همان ابتدای کار اضافه کنید.

• اگر از زودپز استفاده کردید برنج را ابتدا اضافه نکنید زمانی که پخت در زودپز را باز کنید و برنج را اضافه کنید.

• سبزی گوشت و لوبیا، تره و جعفری و شنبلیله با هم 500 گرم باشه تو این 500 گرم شنبلیله (حدود چند شاخه) کمتر از جعفری و تره باشد زیرا تلخ می شود و میزان تره از جعفری بیشتر باشد، و سبزی را فقط پاک کنید و بشویید اما خرد نکنید، نهایت تره ها را از وسط نصف کنید.

• اگر شنبلبله نداشتید می توانید از یک قاشق غذاخوری شنبلیله خشک برای عطر آن استفاده کنید.

• آبگوشت یا گوشت و لوبیا را می توان با هر میزان گوشت بپزید، مسلما هر چی گوشت آن بیشتر باشد خوشمزه تر و هر چه کمتر باشد اقتصادی تر می شود. حتما از یک تکه دنبه استفاده کنید تا خوشمزه تر شود.

• حتما از گوشت بی استخوان و قلوه گاه گوسفند یا بره استفاده کنید و توجه داشته باشید که قلوگاه باید چرب باشد.

خواص گوشت و لوبیا:

گوشت و لوبیا غذایی بسیار مقوی است. گوشت قرمز حاوی مقادیر قابل توجهی از پروتئین و آهن است و برای سلامتی بدن عامل مهمی محسوب می‌شود. علاوه بر این، وجود لوبیا سفید در این خوراک سنتی سبب اضافه شدن پروتئین گیاهی به این غذا شده است. برنج نیز کلسیم را به آن اضافه می‌کند و سبزی موجود در گوشت و لوبیا نیز حاوی فیبر لازم برای سلامت سیستم گوارش است.